Gruszkowa ambrozja

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ten deser to raj dla podniebienia niczym ambrozja dla bogów. Jego przygotowanie zajmuję tylko chwilkę, a smakuję wyśmienicie.

  • 20 min

Składniki:


  • 1 duża gruszka,
    masło 1 łyżeczka,
    cukier trzcinowy 2-3 łyżeczki
    150 g śmietany 30%,
    cukier puder 2 łyżeczki,
    2 bezy,
    listki mięty do dekoracji

Gruszkowa ambrozja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszkę obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier trzcinowy i czekamy aż się rozpuści (skarmelizuje). Wówczas dodajemy gruszki i smażymy je w karmelu aż zmiękną i pokryją się karmelową masą. Po usmażeniu gruszki studzimy, Śmietanę 30% ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Bezy kruszymy. W wysokim naczyniu (lub 2 mniejszych) układamy warstwami pokruszone bezy, bitą śmietanę i gruszki, aż do wyczerpania składników, Deser ozdabiamy listkiem mięty. Życzę smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy