Gruszki z rukolą i orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Ta lekka sałatka bardzo smakuje wszystkim domownikom. Jest łatwa do zrobienia. Lubię też piec ciasta i gotować dla rodziców i brata. Moją pasją są podróże i literatura.

  • 20 min

Składniki:

  • ● 2 garście rukoli
    ● kilka liści sałaty lodowej
    ● 2 gruszki
    ● duża garść orzechów włoskich
    ● łyżka miodu
    ● łyżeczka oliwy
    ● łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
    ● pieprz

    Sos: 3 łyżki ciemnego octu balsamicznego
    ● 2 łyżki oleju z orzechów laskowych
    ● 5 łyżek oliwy z oliwek
    ● sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Gruszki z rukolą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszki z rukolą i orzechami 1. Składniki na sos mieszamy
    i odstawiamy. W naczyniu żaroodpornym
    mieszamy oliwę
    z miodem, pieprzem i octem
    balsamicznym. Wsypujemy
    orzechy i ponownie mieszamy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C. Gdy orzechy
    lekko zbrązowieją (należy uważać,
    żeby ich nie przypalić),
    wyjmujemy i studzimy.
  • Gruszki z rukolą i orzechami 2. Sałaty myjemy, osuszamy
    (kilka listków rukoli odkładamy),
    lodową rwiemy w kawałki.
    Polewamy sosem.
    Gruszki myjemy, osuszamy,
    obieramy i kroimy w plastry.
    Sałaty rozkładamy na talerzach.
    Układamy gruszki i posypujemy
    orzechami. Dekorujemy
    listkami rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować