Gruszki z orzechami wloskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1,zagniatamy na gładkie ciasto kasze manna,mąkę z proszkiem,cukier,cukier waniliowy,twaróg,sól i olej.
Ciasto rozwałkować na kształt koła na posypanej mąką stolnicy,i przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm,podnieść brzeg.
Piekarnik nagrzać do 180 st.c
2,Ciasto posmarować 1,5 łyżki smażonej żurawiny.
Gruszki obrać,pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Ćwiartki gruszek podgrzać chwile na patelni wraz z syropem klonowym,osączyć.
Gruszki ułożyć na cieście i rozprowadzić pozostałą żurawinę.
3,Cukier puder dokładnie wymięszać z mąką ziemniaczaną,jajami śmietaną i imbirem,śmietaną i kaszką manna.
4,Gruszki polać masą śmietanową.
Ciasto piec ok 50 minut w 180 st.
5,Cukier podgrzać na patelni ,zanurzyć w karmelu połowki orzechów
i udekorować nim ciasto
Komentarze