gruszki z orzechami wloskimi

0 (0 ocen)

  • 40 min

owoce nadają specyficzny smak i wilgotność

  • 40 min

Składniki:

  • CIASTO;

    150 g.kaszy manny
    100 g.mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g.chudego twarogu
    70 g.cukru
    cukier waniliowy
    6 łyżek oleju
    szczypta soli
    tłuszcz do smarowania formy
    mąka do posypania

    WIERZCH

    500 g.gruszek
    2 łyżki syropu klonowego
    45 g.cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jaja
    100 g.śmietany
    3 łyżki smażonej żurawiny
    szczypta imbiru
    2 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki cukru
    12 połówek łuskanych orzechów włoskich

Gruszki z orzechami wloskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1,zagniatamy na gładkie ciasto kasze manna,mąkę z proszkiem,cukier,cukier waniliowy,twaróg,sól i olej.
    Ciasto rozwałkować na kształt koła na posypanej mąką stolnicy,i przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm,podnieść brzeg.
    Piekarnik nagrzać do 180 st.c

    2,Ciasto posmarować 1,5 łyżki smażonej żurawiny.
    Gruszki obrać,pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
    Ćwiartki gruszek podgrzać chwile na patelni wraz z syropem klonowym,osączyć.
    Gruszki ułożyć na cieście i rozprowadzić pozostałą żurawinę.

    3,Cukier puder dokładnie wymięszać z mąką ziemniaczaną,jajami śmietaną i imbirem,śmietaną i kaszką manna.

    4,Gruszki polać masą śmietanową.
    Ciasto piec ok 50 minut w 180 st.

    5,Cukier podgrzać na patelni ,zanurzyć w karmelu połowki orzechów
    i udekorować nim ciasto

Porady

możemy ciasto podać z lodami lub bitą śmietaną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy