Gruszki w winie i w czekoladzie

4.5 (177 ocen)

  • 10 min

Rewelacyjny deser dla dorosłych, słodkie gruszki gotowane w winie zanurzone w gorącej czekoladzie. Pyszne połączenie.

  • 10 min

Składniki:

  • gruszka

    50 g gorzkiej czekolady

    1 szklanka wody

    1 szklanka białego wina

    2 łyżki brązowego cukru

    ekstrakt waniliowy

    świeże liście mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszki w winie i w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wymieszać z winem, cukrem i ekstraktem waniliowym, zagotować.

  • 2. Gruszkę obrać i włożyć do gotującej się wody tak by cała była zanurzona, gotować pod przykryciem ok 8-10 min aż gruszka zmięknie ale nie za długo aby się nie rozpadła.
  • 3.
    Ugotowaną gruszkę wyciągnąć z wody i odsączyć.

  • 4. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i oblać nią gruszkę.

    Udekorować listkami mięty i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować