Gruszki w syropie

4.5 (177 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

do deserów i na kompot, po rozcieńczeniu

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gruszki lub jabłka, nie mogą być zbyt kruche
    Syrop:
    6 szklanek wody
    3 szklanki cukru
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Gruszki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować składniki syropu.
    Owoce obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki, odrzucając gniazda nasienne.
    Ułożyć w słoiki i zalać gorącym syropem.
    Pasteryzować 7-10 minut, nie za długo, aby owoce się nie rozpadły

Porady

Syropu wystarczy na ok 4 słoiki litrowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować