Gruszki w occie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealne do dań mięsnych w zimowe dni.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 kg. gruszek twardych
    1 kg. cukru
    1/2 l octu
    1 l wody
    10 sztuk goździków

Gruszki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i myjemy.
    Przygotowujemy syrop: wodę, ocet, cukier i goździki zagotowujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i po ponownym zagotowaniu zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy 25 min.
    Po tym czasie wlewamy gruszki do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy słoiki do góry dnem w ciepłe miejsce- ja przykrywam je grubym kocem- na całą noc.
    Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Porady

Proporcje octu i wody można zmienić wedle własnego uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy