Gruszki w occie

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 5 kg gruszek
    Zalewa:
    2 l wody
    1/2 l octu
    1 kg cukru
    Kilka goździków
    Kawałek kory cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Gruszki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Włożyć do zimnej wody z kilkoma łyżkami soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi gruszki nie ściemnieją.

    Wszystkie składniki zalewy zagotować, na wrzącą wrzucić kawałki gruszek i gotować aż staną się szkliste (nie można ich rozgotować). Gorące, osączone gruszki przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Zalewę ponownie zagotować i gorącą zalać gruszki, uważając by do słoika nie dostały się goździki (wtedy gruszki ściemnieją). Słoiki od razu zakręcić. Odstawić do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować