Gruszki w kremie angielskim

4.5 (157 ocen)

  • 15 min

Jesienny deser bez włączania piekarnika, dobry na ciepło i na zimno. Gruszki krótko gotowane w syropie z angielskim sosem z użyciem mleka, żółtek i korzennych przypraw.

  • 15 min

Składniki:

  • Przygotowanie gruszek:
    2 twarde gruszki
    2 szklanki wody
    4 łyżki cukru

    Sos angielski:
    1 szklanka mleka
    1 płaska łyżka mąki
    2 lekko zaokrąglone łyżki cukru
    2 żółtka
    2 goździki
    1/4 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy

Gruszki w kremie angielskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie gruszek:
    Wodę z cukrem zagotować w rondelku. Gruszki obrać ze skórki, podzielić na połówki, wydrążyć środki, włożyć do wrzącego syropu. Gotować, w zależności od tego jak twarde są gruszki, 5-10 minut (moje były już dojrzałe i gotowałam je 5 minut). Ostrożnie, uważając, żeby się nie rozpadły, wyjąć gruszki z syropu, ułożyć na talerze. Pozostały syrop możemy rozcieńczyć i wypić.
  • 2. Sos angielski:
    Do 1/2 szklanki mleka wsypać płaską łyżkę mąki, cynamon, cukier i żółtka, zmiksować. Pozostałe pół szklanki mleka zagotować w rondelku razem z goździkami. Zestawić z palnika, wlewać, cały czas mieszając, masę żółtkową. Wstawić z powrotem na palnik, cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Nie doprowadzić do wrzenia. Gorący krem wylać na gruszki. Można podawać na gorąco lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować