Jesienny deser bez włączania piekarnika, dobry na ciepło i na zimno. Gruszki krótko gotowane w syropie z angielskim sosem z użyciem mleka, żółtek i korzennych przypraw.
Gruszki w kremie angielskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie gruszek:
Wodę z cukrem zagotować w rondelku. Gruszki obrać ze skórki, podzielić na połówki, wydrążyć środki, włożyć do wrzącego syropu. Gotować, w zależności od tego jak twarde są gruszki, 5-10 minut (moje były już dojrzałe i gotowałam je 5 minut). Ostrożnie, uważając, żeby się nie rozpadły, wyjąć gruszki z syropu, ułożyć na talerze. Pozostały syrop możemy rozcieńczyć i wypić.
2.Sos angielski:
Do 1/2 szklanki mleka wsypać płaską łyżkę mąki, cynamon, cukier i żółtka, zmiksować. Pozostałe pół szklanki mleka zagotować w rondelku razem z goździkami. Zestawić z palnika, wlewać, cały czas mieszając, masę żółtkową. Wstawić z powrotem na palnik, cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Nie doprowadzić do wrzenia. Gorący krem wylać na gruszki. Można podawać na gorąco lub na zimno.
Komentarze