GRUSZKI W CZERWONYM WINIE

0 (0 ocen)

Nie ma to jak słodki deser na poprawę humoru. Słodki, ale zarazem lekki i zdrowy.

Składniki:

  • - 5 gruszek
    - 1 butelka czerwonego słodkiego wina
    - 1 pomarańcza
    - 1 cytryna
    - gwiazdka anyżu
    - 4 goździki
    - 1/2 łyżeczka cynamonu
    - 1/2 szklanki orzechów laskowych/ włoskich
    - 2 łyżki miodu
    - 5 gałek ulubionych lodów
    - kilka kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

Gruszki w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wino, dodajemy pokrojone w cząstki pomarańczę i cytrynę, goździki, anyż oraz cynamon. Gdy wino się zagotuje, wrzucamy obrane ze skórki gruszki i zmniejszamy płomień. Gotujemy, aż owoce będą lekko miękkie. Pozostawiamy wszystko w garnku do całkowitego ostudzenia. Im dłużej gruszki będą leżały w winie, tym mocniejszą uzyskają barwę i słodki smak.
  • gruszki w czerwonym winie 2. Z gruszek od dołu delikatnie łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Orzechy mieszamy z miodem i nadziewamy owoce. Układamy na talerzu. Czekoladę topimy i polewamy deser. Podajemy z lodami.

Porady

Aromatyzowane winem gruszki można podawać z różnymi dodatkami: z sosem czekoladowym, bitą śmietaną, lodami, orzechami lub zjadać bez żadnych dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować