Gruszki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Wino, wodę, cukier, cynamon i goździki umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia.
W tym czasie obieramy gruszki, /obcinamy nieco dół aby stabilnie stały jeśli trzeba/,
wkładamy je do gotującego się wina i gotujemy około 20 minut.
Gruszki wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Wino nadal gotujemy na małym ogniu, powstanie pyszny, gęsty syrop do gruszek /u mnie trwało to około 20 minut/.
Kiedy gruszki przestygną, wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, rozkładamy je i tniemy od dłuższej strony na cienkie paseczki /u mnie około 0,5cm/.
Każdą gruszkę starannie zawijamy w ciasto, zaczynamy od dołu.
Kiedy skończy nam się jeden paseczek doklejamy następny aż cała gruszka zostanie zawinięta w ciasto.
Gruszki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym,
piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i zapiekamy je około 20 minut.
Podajemy na talerzykach z syropem z wina.
Smacznego!
Komentarze