Gruszki rodzynkowe

0 (0 ocen)

takie gruszki świetnie się nadają do ciast i naleśników

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych gruszek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
    1,5 szk rodzynek sułtańskich
    1,5 szk cukru żelującego
    1/2 szk cukru zwykłego

Gruszki rodzynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki ( u mnie o pojemności 300 ml ) i nakrętki umyć i wyparzyć.
    Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę.
    Pokrojone owoce wrzucić do garnka i podgrzewać aż się zagotują.
    Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając około 20 minut.
  • 2. Po tym czasie wrzucić rodzynki i wszystko gotować 10 minut.
    Następnie wsypać oba cukry i dokładnie wymieszać cały czas gotując.
    Gotować kolejne 1o minut.
  • 3. Z cukru i soku powstałego z gruszek powstanie gęsty sos a gruszki powinny mieć widoczne kawałki owocu.
    Wyłączyć ogień i przestudzić konfiturę, po czym napełnić nią słoiki ( mi wyszło z tej porcji 7 słoików ).
    Nałożyć zakrętki i wstawić do pasteryzacji na 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy