Gruszki Pięknej Heleny

0 (0 ocen)

Deser pochodzi z kuchni francuskiej.

Składniki:

  • 2 gruszki
    2 gałki lodów waniliowych
    100 g czekolady
    0,5 l wody
    50 g cukru
    25 g cukru waniliowego

Gruszki pięknej heleny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki umyć i obrać. Z wody, cukru i cukru waniliowego ugotować syrop, włożyć gruszki i gotować ok. 10 min. Miękkie gruszki wyjąć, oziębić. Czekoladę rozdrobnić i rozpuścić w rondelku z niewielką ilością wody. W szklanych pucharkach lub na talerzykach układać lody, gruszkę i polać sosem czekoladowym.

Porady

więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy