Legenda głosi, że ten deser został podany po raz pierwszy z okazji paryskiej premiery operetki Offenbacha "Le Bella Helena" w 1864 roku.Ja używam nie ciemnej,a białej czekolady.
Gruszki pięknej heleny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki dokładnie umyć,obrać,(nie pozbywając się ogonków).Można,(ale nie jest to konieczne) wydrążyć gniazda(od spodu).Wodę zagotować z cukrem waniliwoym,gożdzikami,cynamonem.Gruszki gotować w powstałym syropie przez 8 minut.Następnie wystudzić.
2.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Gruszki układać na talerzach deserowych,oblewać powstałym sosem czekoladowym,następnie do części sosu włożyć kostkę mlecznej czekolady i ponownie polewać gruszki. Obłożyć płatkami migdałów.Każdą gruszkę udekorować precelkiem czekoladowym.Podawać natychmiast.
Komentarze