Gruszki pięknej Heleny

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Legenda głosi, że ten deser został podany po raz pierwszy z okazji paryskiej premiery operetki Offenbacha "Le Bella Helena" w 1864 roku.Ja używam nie ciemnej,a białej czekolady.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gruszki: 4 sztuki
    - cukier waniliowy (16g): 16 gramów
    - goździki mielone: 1 łyżeczka
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - biała czekolada (tabliczka białej czekolady bez dodatków): 1 sztuka
    - czekolada mleczna - kostki: 4 sztuki
    - płatki migdałowe: 4 łyżki
    - precelki czekoladowe: 4 sztuki

Gruszki pięknej heleny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gruszki w czekoladzie 1. Gruszki dokładnie umyć,obrać,(nie pozbywając się ogonków).Można,(ale nie jest to konieczne) wydrążyć gniazda(od spodu).Wodę zagotować z cukrem waniliwoym,gożdzikami,cynamonem.Gruszki gotować w powstałym syropie przez 8 minut.Następnie wystudzić.
  • gruszki w migdałach 2. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Gruszki układać na talerzach deserowych,oblewać powstałym sosem czekoladowym,następnie do części sosu włożyć kostkę mlecznej czekolady i ponownie polewać gruszki. Obłożyć płatkami migdałów.Każdą gruszkę udekorować precelkiem czekoladowym.Podawać natychmiast.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy