Gruszka z sosem waniliowym oraz czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Waniliowy i czekoladowy sos idealnie komponuje się ze smakiem gruszki.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 gruszka
    Sok z 1 cytryny
    300 ml śmietanki 30%
    200ml mleka
    5 żółtek z jajka
    Laska wanilii
    Cukier wanilinowy
    200g cukru
    Tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszka z sosem waniliowym oraz czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku wstawiamy wodę z dodatkiem cukru i soku z cytryny, doprowadzamy do wrzenia. Gruszkę obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i wrzucamy do gotującego się roztwory.
    Gotujemy około 25 minut do miękkości (czas zależy od odmiany gruszki).
  • 2. Sos waniliowy: W garnuszku doprowadzamy do wrzenia 200ml śmietanki i 200 ml mleka, dodajemy nasiona z laski wanilii lub olejek waniliowy oraz cukier. Zmniejszamy ogień na bardzo mały i powoli dodajemy roztrzepane żółtka jajka. Mieszamy sos do chwili gdy żółtka się delikatnie zetną dzięki czemu sos stanie się gęsty. Przelewamy do miseczki (jeżeli powstały nam małe grudki to przelewamy przez sitko) i wstawiamy do lodówki do ostudzenia.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, i dodajemy 100ml śmietanki.
    Jeżeli sos jej za gęsty można dodać więcej śmietanki lub mleka.
  • 4. Gruszki układamy na talerzu, polewamy przygotowanymi sosami oraz ozdabiamy sezonowymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować