Gruszka w sosie z czerwonego wina z goździkami i cynamonem, zapiekana w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wino, wodę, cukier, cynamon i goździki zagotować.
2.Gruszki obrać, ściąć spody. Gotować w przygotowanym syropie ok 15 min. Wyciągnąć, wystudzić. Pozostały syrop gotować do momentu aż zgęstnieje.
Gruszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Ciasto francuskie pociąć na cienkie paseczki. Tak przygotowanym ciastem owijać gruszki zaczynając od spodu. Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
4.Gruszki podawać na ciepło z syropem z wina. Udekorować miętą.
Porady
Wersję dla dzieci można wykonać bez użycia wina. Zamiast niego użyć większej ilości wody.
Komentarze