Gruszka w sosie z czerwonego wina z goździkami i cynamonem, zapiekana w cieście

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wspaniała przekąska na romantyczny jesienno - zimowy chłodny wieczór.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 gruszki
    2 szklanki wina /półsłodkie/
    0.5 szklanki wody
    5 łyżek cukru
    3 goździki
    laska cynamonu

    ciasto francuskie

Gruszka w sosie z czerwonego wina z goździkami i cynamonem, zapiekana w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wino, wodę, cukier, cynamon i goździki zagotować.
  • 2. Gruszki obrać, ściąć spody. Gotować w przygotowanym syropie ok 15 min. Wyciągnąć, wystudzić. Pozostały syrop gotować do momentu aż zgęstnieje.
    Gruszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Ciasto francuskie pociąć na cienkie paseczki. Tak przygotowanym ciastem owijać gruszki zaczynając od spodu. Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • 4. Gruszki podawać na ciepło z syropem z wina. Udekorować miętą.

Porady

Wersję dla dzieci można wykonać bez użycia wina. Zamiast niego użyć większej ilości wody.

Komentarze

Podobne przepisy