Gruszka w korzennym syropie

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Coś dla amatorów gruszek

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - twarde gruszki: 8 sztuk
    - cukier: 1.5 szklanki
    - goździki: 6 sztuk
    - kora cynamonu: 1 sztuka
    - skórka otarta z cytryny: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - likier cytrynowy (bezmleczny): 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszka w korzennym syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewamy szklankę wody z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryny i skórkę oraz goździki i korę cynamonu. Zagotowujemy. Wkładamy obrane i wydrążone od spodu gruszki (zostawiamy ogonek). Gotujemy ok. 10 minut. Wyjmujemy. Przecedzamy syrop. Podgrzewamy go na silnym ogniu aż zgęstnieje i zrumieni się nieco. Wlewamy ¾ szklanki wody i energicznie mieszamy, aż skarmelizowany cukier się rozpuści. Wlewamy likier. Takim syropem polewamy gruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować