Gruszka w cynamonowym cieście

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Klasyczne składniki, powalający efekt. Lazur i orzechy dodają wyjątkowego smaku.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GRUSZKI, CIASTO KRUCHE:
    - gruszki z ogonkami: 5 sztuk
    - mąka pszennej: 300 gramów
    - cukier: 80 gramów
    - masło: 100 gramów
    - śmietana gęsta 18%: 1 łyżka
    - Jajko: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżeczka

Gruszka w cynamonowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszka w cieście 1. Wszystkie składniki na ciasto razem zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy prostokąty (ok.10 x 15 cm). Umyte i osuszone gruszki zawijamy szczelnie w ciasto, wygładzamy brzegi i odcinamy nadmiar. Zostawiamy tylko wystające ogonki.
  • Gruszka w cieście 2. Możemy wyciąć foremką do ciastek listki i ozdobić nimi gruszkę. Układamy w jednym większym naczyniu do zapiekania lub w pojedynczych mniejszych. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok.30 minut. Ostatnie 10 minut piekłam tylko na dolnych grzałkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy