GRUSZKA POD CYNAMONOWĄ BEZĄ z wanilią i orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Smak i zapach jesieni.

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 (duża) gruszka
    2 białka z jajek
    garść orzechów włoskich
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego

Gruszka pod cynamonową bezą z wanilią i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni (grzanie: góra i dół). Gruszkę umyć, obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z ziarenkami wanilii. Orzechy drobno posiekać. Kokilkę wysmarować masłem, na dno wyłożyć plasterki gruszki, posypać orzechami. Białka ubić, za pomocą miksera, na sztywną pianę, dodając w międzyczasie trzcinowy cukier puder, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Tak ubitą (sztywną!) pianę z białek ułożyć na gruszce z orzechami. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut, aż beza delikatnie się zarumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy