gruszka "Piękna Helena"

4.5 (140 ocen)

  • 30 min

Deser z czasów mojego dzieciństwa, nieco już zapomniany, a taki pyszny :)Idealny również na miły wieczór we dwoje :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże, średnio dojrzałe gruszki
    4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
    1 łyżka soku z cytryny
    ziarenka z 1/4 laski wanilii
    1 łyżka cukru
    1 łyżka koniaku
    2/3 szklanki śmietany kremówki 30%
    100 gramów gorzkiej czekolady
    2 - 3 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Sok

Gruszka "piękna helena" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 0,5 litra wody z sokiem z cytryny, wanilią i cukrem.
    Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
    Włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 4 minut.
    Wyłączyć gaz, pozostawić gruszki do wystygnięcia w syropie.
    Następnie wyjąć i odsączyć.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Lekko schłodzić i dodać alkohol, wymieszać.
    Połówki gruszek ułożyć w pucharkach, w miejsce po gniazdach nasiennych włożyć po 1 gałce lodów, polać sosem czekoladowym, posypać płatkami migdałów, natychmiast podawać.

Porady

Zamiast koniaku możemy użyć amaretto lub likieru kawowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować