Gruszka "piękna helena" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować 0,5 litra wody z sokiem z cytryny, wanilią i cukrem.
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 4 minut.
Wyłączyć gaz, pozostawić gruszki do wystygnięcia w syropie.
Następnie wyjąć i odsączyć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Lekko schłodzić i dodać alkohol, wymieszać.
Połówki gruszek ułożyć w pucharkach, w miejsce po gniazdach nasiennych włożyć po 1 gałce lodów, polać sosem czekoladowym, posypać płatkami migdałów, natychmiast podawać.
Porady
Zamiast koniaku możemy użyć amaretto lub likieru kawowego.
Komentarze