gruszka "klapsa" w marchewkowym cieście z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

ciasto jest wilgotne od soku z gruszek i przepyszne w takim połączeniu marchewki z gruszkami i śmietaną...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cynamon 2 łyżeczki, marchew 3 szklanki, gruszki 4 większe, bita śmietana - w opisie, kakao do posypania - ile potrzeb
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto marchewkowe Desery

Gruszka "klapsa" w marchewkowym cieście z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap przygotowania 1. 7 średnich marchwi obrać i rozdrobnić je w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce na średnich oczkach
  • etap przygotowania 2. jajka "L", olej, cukry ubić mikserem z 4 minuty
  • etap przygotowania 3. wsypać mąkę, proszek, sodę, cynamon i mikserem utrzeć z 3 minuty
  • etap przygotowania 4. wsypać 3 kubki marchwi rozdrobnionej i mikserem z 1 minutę wymieszać składniki
  • etap przygotowania 5. tortownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i poukładać skórką na dół gruszki "klapsy" bez gniazd nasiennych
  • etap przygotowania 6. ciasto piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki zimne
  • etap przygotowania 7. BITA ŚMIETANA: 300ml zimnej 30% śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem
  • etap przygotowania 8. zimne ciasto przekroić na połowę i nałożyć na blat ciasta 3/4 bitej śmietany i nakryć drugim blatem
  • etap przygotowania 9. resztę śmietany rozsmarować na cieście i posypać kakao, schować do lodówki na godzinę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować