Gruszka "klapsa" w marchewkowym cieście z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.7 średnich marchwi obrać i rozdrobnić je w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce na średnich oczkach
2.jajka "L", olej, cukry ubić mikserem z 4 minuty
3.wsypać mąkę, proszek, sodę, cynamon i mikserem utrzeć z 3 minuty
4.wsypać 3 kubki marchwi rozdrobnionej i mikserem z 1 minutę wymieszać składniki
5.tortownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i poukładać skórką na dół gruszki "klapsy" bez gniazd nasiennych
6.ciasto piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki zimne
7.BITA ŚMIETANA: 300ml zimnej 30% śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem
8.zimne ciasto przekroić na połowę i nałożyć na blat ciasta 3/4 bitej śmietany i nakryć drugim blatem
9.resztę śmietany rozsmarować na cieście i posypać kakao, schować do lodówki na godzinę
Komentarze