Gruszka francusko – bawarska.

0 (0 ocen)

Zainspirował mnie klasyczny francuski deser ,poires belle Helene, na który składają się gruszki gotowane w syropie.

Składniki:

  • 1 gruszka
    1 duży plaster boczku
    5 dkg ser pleśniowy
    Sos sojowy kikkoman

Gruszka francusko – bawarska. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszkę obrać, przepołowić, lekko obgotować.
    Wydrążyć małą łyżeczką środki gruszek i napełnić serem pleśniowym typu blue.
    Złożyć połówki i owinąć boczkiem. Żeby się trzymały razem spiąć wykałaczką.
    Opiec w piekarniku z termoobiegiem w temp.200 stop., aż boczek się przypiecze.
    Jako sos proponuję odrobinę sosu sojowego kikkoman.

Porady

. Ponieważ należymy do Unii Europejskiej, pomyślałem, że dodam bawarski boczek i będzie "deser jednoczący" narody Europy. Mój mały wkład w europejską przyjaźń.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy