Gruszeczka

0 (0 ocen)

Puszyste ciasto, przełożone delikatną masą i podkreślone aromatem gruszek to smakołyk nie tylko dla łasuchów :)

Składniki:

  • CIASTO:
    8 jajek
    2 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szkl cukru
    300 g stopionego masła
    6 łyżek gorzkiego kakao

    MASA BUDYNIOWA:
    3 budynie waniliowe
    3/4 litra mleka
    1 margaryna
    cukier waniliowy
    cukier puder do smaku

    MASA GRUSZKOWA:
    1 kg gruszek
    2 galaretki gruszkowe (inne tez oczywiście mogą być)


Gruszeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopione masło, mąki, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać. Wylać do formy i piec ok 50 min w 190*. Po upieczeniu przekroić na trzy części.
  • 2. Masa budyniowa:
    Mleko zagotować, wlać rozrobiony budyń, ugotować i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać budyń, cukier waniliowy i cukier puder do smaku. Podzielić na dwie części.
  • 3. Masa gruszkowa:
    Gruszki pokroić w kostkę i poddusić pod przykryciem aż zmiękną, dodać galaretki i odstawić do stężenia. Mase podzielić na dwie części.
  • 4. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    ciasto-masa budyniowa-masa gruszkowa-ciasto-masa budyniowa-masa gruszkowa-ciasto-polewa czekoladowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy