Groszek ptysiowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dodatek na przykład do zup oraz deserów. Bardzo prosty do zrobienia.

  • 40 min

Składniki:

  • 100 gram masła
    200 gram mąki pszennej
    szczypta soli
    1 szklanka wody
    4 jajka

Groszek ptysiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować masło z wodą i szczyptą soli. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć płomień, wsypać mąkę i energicznym ruchem wszystko dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku. Dokładnie połączyć jajka z ciastem. Wyrobić jednolitą masę. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora i wyciskać małe kleksy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w 180-200 st C przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy