Groszek cukrowy z fasolką szparagową i cytryną

4.5 (155 ocen)

  • 15 min

Groszek cukrowy i inne jadalne strączki zawierają trzykrotnie więcej witaminy C niż groszek łuskany.

  • 15 min

Składniki:

  • 700g groszku cukrowego
    700g fasolki szparagowej
    2 cebulki
    ząbek czosnku
    otarta skórka z połowy cytryny
    5 łyżek masła lub oliwy z oliwek
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Groszek cukrowy z fasolką szparagową i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Groszek cukrowy-strączki 1. Groszek i fasolkę oczyścić i w osobnych garnkach w osolonej wodzie ugotować do miękkości. UWAGA-groszek gotujemy ok 3-4min, gdyż jest bardzo delikatny i ma miękkie strąki (nie mylić go z groszkiem zielonym)
  • Groszek cukrowy 2. Na patelni rozpuścić masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz siekany czosnek. Gdy cebulka będzie szklista dodać skórkę z cytryny,odsączony groszek i fasolkę. Doprawiamy solą.
  • Groszek cukrowy-podanie 3. Tak przyrządzony groszek ja podałam z ziemniaczkami gotowanymi na parze i kotletem mielonym. Wyśmienicie smakuje również z grillowanym filetem kurczaka.

Porady

Zamiast ocierać skórkę z cytryny na tarce, lepiej pociąć ją w cieniutkie paseczki. Można do tego użyć specjalnego nożyka do cięcia skórki cytrynowej, albo obrać cytrynę obieraczką do warzyw, a skórkę pokroić w bardzo cienkie paseczki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek cukrowy Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować