Grochówka z kiełbasą

4.5 (159 ocen)

Gdy za oknem ponura zima, mam ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest grochówka. Gotuję ją na wędzonej kiełbasie i dodaje sporo aromatycznych przypraw. Pycha!

Składniki:


  • 4 wędzone kiełbasy
    200 g grochu
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    2 cebula
    przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kolendra, sól, pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochówka z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch moczymy na noc w wodzie. 2 kiełbasy wkładamy do sporego garnka i zalewamy około 2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie (3 ziarna), 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki soli i zagotowujemy. Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych otworach.
    Do wywaru dodaj groch. Kiedy będzie prawie miękki (po około pół godzinie), dodajemy przygotowane wcześniej warzywa oraz majeranek (płaska łyżka) i zmielone ziarna kolendry (pół łyżeczki).
    Pozostałe 2 laski kiełbasy kroimy w talarki i podsmażamy z posiekaną cebulą
    Gdy ziemniaki zmiękną do zupy dodajemy kiełbasę z cebulą. Jeśli jest taka konieczność doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować