Gdy za oknem ponura zima, mam ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest grochówka. Gotuję ją na wędzonej kiełbasie i dodaje sporo aromatycznych przypraw. Pycha!
Grochówka z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch moczymy na noc w wodzie. 2 kiełbasy wkładamy do sporego garnka i zalewamy około 2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie (3 ziarna), 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki soli i zagotowujemy. Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych otworach.
Do wywaru dodaj groch. Kiedy będzie prawie miękki (po około pół godzinie), dodajemy przygotowane wcześniej warzywa oraz majeranek (płaska łyżka) i zmielone ziarna kolendry (pół łyżeczki).
Pozostałe 2 laski kiełbasy kroimy w talarki i podsmażamy z posiekaną cebulą
Gdy ziemniaki zmiękną do zupy dodajemy kiełbasę z cebulą. Jeśli jest taka konieczność doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze