Grochówka z grzybami

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszna i rozgrzewająca zupa. Dzięki suszonym grzybom nabiera wyjątkowego smaku.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g grochu łuskanego połówki
    15-20 dag boczku wędzonego

    1 cebula

    2 łyżki mąki pszennej

    3-4 suszone grzybki

    duża marchewka

    2 łodygi selera naciowego

    2 ząbki czosnku

    kawałek pora

    3 liście laurowe

    kilka ziarenek ziela angielskiego

    łyżeczka przyprawy do dań z fasoli

    łyżka naturalnej wegety

    1/2 łyżeczki słodkiej papryki

    1/2 łyżeczki majeranku

    sól

    świeżo zmielony pieprz

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochówka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody ok 10-15 minut. W dużym garnku zagotować ok 2,5-3l wody, wrzucić groch, pora, selera, pokrojoną marchewkę, ziele ang., liście laurowe, suszone warzywa (wegeta) i pokrojone grzyby z wodą, w której się gotowały.

    Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, dodać posiekana cebulkę i czosnek, smażyć do zrumienienia. podsypać mąką i prażyć kilka minut. Boczek dodać do gotującego się grochu. Zupę przyprawić do smaku i gotować do czasu aż groch zacznie się rozpadać. Grochówkę podawać posypaną natką pietruszki, z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować