GROCHÓWKA Z GRZANKAMI

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Moja wersja grochówki,bez warzyw. Jest bardzo lubiana przez rodzinkę.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -2 op. Grochu łuskanego całego-po 400 g.
    -5 pętków kiełbasy- ok.700 g.
    -tłuszcz do smażenia
    -1 duża cebula
    -1/2 słoiczka przecieru pomidorowego,tj. 100g.
    -sól, pieprz, papryka ostra
    -2 łyżki majeranku
    -2 liście laurowe
    -maga w płynie
    -3 ząbki czosnku
    -3 kostki rosołowe
    -pietruszka zielona

    Grzanki czosnkowe do zup w/g
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/grzanki-czosnkowe-10
    kilka kromek chleba lekko czerstwego
    masło do smarowania
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • groch 1. Wieczorem groch namoczyć w przegotowanej i ostudzonej wodzie, ok.4 l. Ale najpierw groch, przebrać i dobrze opłukać na sitku.
  • grochówka 2. Groch gotować w tej samej wodzie, można dolać jeszcze troch przegotowanej wody. Z początku, zbierać szumowiny. Przyprawić, solą, pieprzem, majerankiem, dodać liście laurowe.Dodać rozmieszany przecier pomidorowy z odrobiną wody.Gotować często mieszając, łatwo się przypala. Gotować do momentu rozpadnięcia się grochu.Całość przetrzeć przez sito.Jeszcze raz zagotować. Przecisnąć przez praskę czosnek.
  • smażenie kiełbasy 3. Kiełbasę przekroić na wzdłuż, potem na plasterki. Usmażyć na tłuszczu. Usmażoną kiełbasę,wybrać łyżką cedzakową do zupy.
  • smażenie cebuli 4. Na tym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Przerzucić do zupy, tłuszcz odlać, albo jak ktoś lubi to może dodać do zupy.
  • grochówka z grzankami 5. Dodać kostki rosołowe,posiekaną natkę pietruszki, magę, przyprawić jak jest potrzeba.
    Zagotować i podawać z grzankami.
  • grzanki w/g K. Janeczko 6.
    '' Kromki chleba posmarować masłem z obu stron. Masło powinno być roztarte na chlebie, żeby później nie ciekło mocno. Posmarowane kromki oprószyć z obu stron czosnkiem granulowanym. Kromki pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni na rumiano.''

Porady

Powinien też być dodany boczek wędzony, podsmażony. Ale akurat nie miałam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować