Grochówka na wędzonym boczku

4.47 (173 ocen)

  • 10 min

Gotowałam grochówkę pierwszy raz w życiu - wyszła rewelacyjna!

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka żółtego grochu łuskanego w połówkach
    20 dag wędzonego boczku
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    kawałek korzenia selera
    4 ziemniaki
    kostka rosołowa
    liść laurowy, ziele angielskie
    sól, pieprz, suszony majeranek
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka na wędzonym boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch płuczemy i zalewamy wodą, moczymy przez noc. Następnego dnia nastawiamy groch w tej samej wodzie, dodajemy boczek w kawałku razem ze skórką, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na średnim ogniu. Usuwamy pianę, która powstaje na początku gotowania grochu.
  • 2. Włoszczyznę obieramy. Marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę i seler w drobną kostkę. Pokrojone warzywa, całą cebulę i kostkę rosołową wrzucamy do gotującego się grochu.
  • 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gdy groch w zupie zacznie się już rozpadać, dodajemy pokrojone ziemniaki. Pod koniec gotowania, gdy groch jest już całkiem rozgotowany a warzywa miękkie, wyławiamy ziele angielskie, liść laurowy i cebulę. Boczek wyciągamy, odcinamy skórkę, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku.

Porady

Boczek można podmażyć z pokrojoną cebulą i dodać na końcu do zupy. Ja nie toleruję smaku gotowanej i smażonej cebuli, więc z tego sposobu nigdy nie korzystam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować