Grochówka

0 (0 ocen)

moja wersja słynnej zupy

Składniki:

  • 3 litry wody
    400 g grochy łuskanego połówki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    0,5 kilograma boczku parzonego
    4 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    3 ziemniaki
    sól do smaku

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlać do garnka. Warzywa obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w plasterki. Warzywa przełożyć do wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wsypać groch, posolić i gotować. Boczek pokroić w kostkę. Usmażyć na suchej patelni. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać razem z boczkiem do gotującej się zupy. Gotować tak długo aż ziemniaki będą miękkie a groch się rozpadnie. Gotująca się zupę dosyć często przemieszać, żeby groch się nie przypalił. Pod koniec gotowania doprawić jeszcze do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy