Grochówka

0 (0 ocen)

Taką sycącą grochówkę gotuje moja mama i taką pamiętam z dzieciństwa. Polecam i Wam ten przepis.

Składniki:

  • 2,5 litry wody
    400 g mięsa np. wieprzowego
    100 g kiełbasy jałowcowej
    300 g grochu żółtego łuskanego
    4 ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
    1 listek laurowy
    3 ziela angielskie
    1,5 łyżeczki suszonego majeranku

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grochówka 1. Groch namoczyć na noc w zimnej wodzie.
    Do gara z zimną wodą włożyć pokrojone w kostkę mięso,liść laurowy
    i ziele angielskie,zagotować.
    Zmniejszyć ogień, zszumować i dodać odsączony z wody groch.
    Wrzucić kiełbasę pokrojoną w paseczki lub kostkę.Gotować pod
    przykryciem przez 45 minut.
    Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych
    oczkach.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do ugotowanego wywaru dodać marchewkę,pietruszkę i ziemniaki.Gotować przez około 20 minut.
    Na oleju usmażyć cebulę i posiekany czosnek,następnie dorzucamy do
    zupy.
    Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i majerankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy