1.Groch zalać wodą i zostawić do namoczenia najlepiej na całą noc.Kość i kiełbasę zalać 2 litrami wody,dodać liść laurowy,ziele angielskie,przyprawy uniwersalnej do smaku,przykryć i zagotować.Marchew,pietruszkę i seler obrać umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por posiekać,ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę. Do wywaru wrzucić odcedzony z wody groch i dalej gotować.W tym czasie posiekać cebulę,wycisnąć przez praskę czosnek i podsmażyć na złoto na oleju. Następnie do wywaru dodać resztę warzyw i dalej gotować. Gdy już groch zmięknie dodać do zupy podsmażoną cebulę wraz z czosnkiem,wsypać trochę pieprzu i czubatą łyżkę majeranku. Z wody i mąki zrobić zaklepkę i wlać do zupy. Zagotować.
Porady
Kiełbasy można dodać więcej,po ugotowaniu pokroić ją w plastry i dodać do zupy. Wtedy podać ją z bułką-posłuży za dwa dania :)
Komentarze