Grochówka

0 (0 ocen)

U nas codziennie musi być zupa :)

Składniki:

  • (Na dwa litry wody)
    1 wędzona kość
    kawałek wędzonej kiełbasy
    szklanka grochu
    1 marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    mały por
    1 duża cebula
    2 duże ząbki czosnku
    5 dużych ziemniaków
    przyprawa uniwersalna,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,majeranek
    0,5 szklanki wody,czubata łyżka mąki,2 łyżki oleju

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch zalać wodą i zostawić do namoczenia najlepiej na całą noc.Kość i kiełbasę zalać 2 litrami wody,dodać liść laurowy,ziele angielskie,przyprawy uniwersalnej do smaku,przykryć i zagotować.Marchew,pietruszkę i seler obrać umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por posiekać,ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę. Do wywaru wrzucić odcedzony z wody groch i dalej gotować.W tym czasie posiekać cebulę,wycisnąć przez praskę czosnek i podsmażyć na złoto na oleju. Następnie do wywaru dodać resztę warzyw i dalej gotować. Gdy już groch zmięknie dodać do zupy podsmażoną cebulę wraz z czosnkiem,wsypać trochę pieprzu i czubatą łyżkę majeranku. Z wody i mąki zrobić zaklepkę i wlać do zupy. Zagotować.

Porady

Kiełbasy można dodać więcej,po ugotowaniu pokroić ją w plastry i dodać do zupy. Wtedy podać ją z bułką-posłuży za dwa dania :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy