Grochówka

4.5 (165 ocen)

Taka grochówkę robi się u mnie w domu i podaje się ją z grzankami.

Składniki:

  • 3-4l wody
    ok 40 dag boczku gotowanego wędzonego
    ok 6 garści grochu łuskanego
    8 większych ziemniaków
    sól, pieprz, wegeta, maggi, zioła prowansalskie, majeranek do smaku

    zasmażka:
    3 łyżki margaryny
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki wody zimnej

    Grzanki:
    1 bułka pszenna
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek ugotować w 3-4 litrach wody. Boczek wyjąć, odkroić plaster ok 2-3cm i ponownie wrzucić go do wywaru.
  • 2. Odmierzona ilość grochu łuskanego rzucić do wywaru, gdy będzie lekko twardawy wrzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę, przyprawiamy solą, pieprzem, wegetą, maggi oraz ziołami prowansalskimi i majerankiem.
  • Grochówka 3. Przyrządzić zasmażkę: Rozpuścić margarynę, dodać mąkę pszenną, smażyć, cały czas mieszając ok 2-3 min. Po upływie tego czasu wlać wodę, wymieszać, wlać 2-3 chochle zupy w celu zahartowania zasmażki. Zasmażkę wlać do całości zupy. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i maggi. Zupę zagotować.
  • Grzanki 4. Przyrządzić grzanki: bułkę pokroić w kosteczkę, przysmażyć na tłuszczu.

Porady

Zupę podawać z grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Boczek wędzony Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować