Grochowa-krem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo sycący krem. Zupa jest mojego autorstwa. Ponieważ mąż nie lubi całego grochu a ja nie cierpię ziemniaków w zupie, więc wszystko zmiksowałam i powstała pyszna zupa-krem.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 żeberka wieprzowe
    1 szklanka fasoli Jaś
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1/4 średniego selera
    1 cebula
    4 plastry wędzonego boczku
    10 dag wiejskiej kiełbasy
    1 płaska łyżka smalcu
    3 duże ziemniaki
    Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(1 płaska łyżeczka), 1 liść laurowy

Grochowa-krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: fasolę zalać zimną wodą, moczyć całą noc. Żeberka opłukać zalać 1 litrem zimnej wody, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać odcedzony, opłukany groch, marchewkę, pietruszkę i seler oraz przyprawy. Gotować pod przykryciem do momentu aż groch będzie pękał. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować około 25 minut. Cebule obrać, pokroić w kostkę, smażyć na patelni około 5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę. Całość smażyć około 4 minut.
    Z zupy odlać wywar a pozostałość zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanej pulpy dodać ponownie wywar, usmażoną całość(cebulę, boczek, kiełbasę wraz ze smalcem). Zagotować. Gdy krem będzie gęsty dolać przegotowanej wody, doprawić do smaku. Podawać z kromkami bułki posmarowanej masłem, świeżym czosnkiem. Posypać dodatkowo ziołami.

Porady

1.Do zupy można dodać grzanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy