Groch na gęsto

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis mam od mojej babci Reni.

Składniki:

  • 50 dag łuskanego grochu
    kostka masła
    4 ząbki czosnku
    sól
    biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Groch na gęsto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch płuczemy, zalewamy zimną wodą (3 cm ponad poziom ziaren) i odstawiamy na 24 godziny. Następnie gotujemy ok. godziny na małym
    ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Masło kroimy w niewielkie kawałki i wraz z czosnkiem dodajemy do grochu. Doprawiamy solą i pieprzem. Często mieszając, gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
  • 3. Gdy potrawa zgęstnieje, przekładamy do miseczek przelanych zimną wodą.
    Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować