Grissini z makiem

0 (0 ocen)

Włoskie pieczywo w kształcie cienkich paluszków

Składniki:

  • 40g drożdży świeżych
    300ml ciepłej wody
    2 łyżeczki cukru
    3,5 szklanki mąki pszennej
    łyżeczka soli
    4 łyżki oliwy

    jajko do posmarowania
    suchy mak do posypania

Grissini z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 150ml wody zrobić zaczyn. Odstawić an 10 min do wyrośnięcia (ma powstać piana) Mąkę przesiać do misy, dodać sól, oliwę, pozostałą wodę i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na ok 1 godziny do wyrośnięcia.
  • Grissini z makiem 2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, a następnie podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na grubość ok 3 mm a następnie wycinać paski. Każdy pasek zrolować i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe paluszki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec na złoto ok 15 min w temperaturze ok 190 stopni.

Porady

1/ Grissini można posypać kminkiem, przyprawą do pizzy, ulubionymi ziołami, sezamem, solą morską.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy