Grissini z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 150ml wody zrobić zaczyn. Odstawić an 10 min do wyrośnięcia (ma powstać piana) Mąkę przesiać do misy, dodać sól, oliwę, pozostałą wodę i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na ok 1 godziny do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, a następnie podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na grubość ok 3 mm a następnie wycinać paski. Każdy pasek zrolować i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe paluszki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec na złoto ok 15 min w temperaturze ok 190 stopni.
Porady
1/ Grissini można posypać kminkiem, przyprawą do pizzy, ulubionymi ziołami, sezamem, solą morską.
Komentarze