GRILOWANE STEKI W LIŚCIACH

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne grubo krojone soczyste plastry mięsa w zielonej marynacie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • NA 6 PORCJI:

    6 plastrów karkówki

    MARYNATA:
    3/4 szklanki oleju
    0,5 szklanki wody
    po trochu świeżych liści: pietruszki, koperku, pokrzywy, szpinaku

    PRZYPRAWY:
    majeranek
    oregano
    czosnek (granulowany lub 3 ząbki)
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Grilowane steki w liściach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na marynatę czyli olej, wodę i zielone składniki zmiksować na jednolitą masę.
  • 2. Do tego co powstanie dodać pozostałe przyprawy i jeżeli uznamy że wyszło nam trochę za gęste, dolać nieco wody.
  • 3. W powstałej marynacie obtoczyć karkówkę tak, aby obficie się w niej ,,obkleiła,, Odstawiamy zamarynowane mięso na pół godziny do lodówki.
  • 4. Tak przygotowane mięso piec na ruszcie w piekarniku w 180 stopniach około 70 minut, co jakiś czas przewracając. Czas może być krótszy lub dłuższy - zależy czy lubimy lekko krwiste czy dobrze wysmażone mięso.
  • 5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Do marynaty można dodać także trochę przyprawy do grilla, tylko wtedy uwaga z soleniem, ponieważ taka przyprawa zazwyczaj już sól zawiera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować