Grillowany ser halloumi z kuskusem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niezbyt popularny jeszcze w Polsce pyszny, biały, półtwardy cypryjski ser, który ze względu na swój smak i właściwości uznawany jest za klejnot w koronie śródziemnomorskich serów. Ser ten wytwarza się z mleka owczego lub z odpowiedniej mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego z dodatkiem mięty.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:
    ◦125 g kuskus
    ◦170 ml wywaru z rosołu
    ◦½ papryki czerwonej
    ◦½ papryki żółtej
    ◦1 łyżka sezamu, ewentualnie czarnuszki
    ◦2 łyżki posiekanej bazylii cytrynowej lub zwykłej (mogą być inne zioła, pietruszka, szczypiorek)
    ◦1 cukinie, pokrojoną w cienkie plastry
    ◦4 małe dojrzałe pomidory
    ◦125 gr sera halloumi, (4 plastry)

    Składniki na marynatę:
    ◦50 ml oliwy z oliwek
    ◦sok z jednej limonki
    ◦2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦2 łyżki posiekanej świeżej mięty
    ◦1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowany ser halloumi z kuskusem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, czosnku, mięty i papryczki chili. Plastry sera halloumi zalać połową marynaty (marynować ok. 30-40 minut), drugą część marynaty odłożyć na bok.

    Kuskus zalać gorącym wywarem z rosołu, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. Paprykę żółtą i czerwoną pokroić w drobną kostkę. Do kuskusu dodać bazylię, paprykę żółta i czerwoną i sezam. Dodać pozostałą część marynaty i dobrze wymieszać. By ładnie podać kuskus należy przełożyć go do filiżanki bądź innego małego naczynia i ugnieć go za pomocą łyżki. Teraz już tylko pozostaje zrobić „babkę” na talerzu.

    Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć plastry cukinii przez 2-3 minuty. Wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik. Następnie na patelni smażymy/dusimy przez kilka minut pomidory (tak aby się nie rozpadły). Rozgrzewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy z oliwek i smażymy ser halloumi z obu stron na złoty kolor.

    Na talerz wykładamy kuskus, który owijamy plastrami cukinii, dodajemy ciepły ser halloumi i natychmiast podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować