Grillowany schab z duszonymi maślakami

0 (0 ocen)

Leśne grzyby i wieprzowina w jednym daniu - połączenie idealne

Składniki:

  • GRZYBY:
    świeże maślaki – nie zważyłam, ale po obraniu i pokrojeniu otrzymałam ich około 1,5 litra
    1 cebula
    duży ząbek czosnku
    łyżka oleju
    łyżka masła klarowanego
    sól
    pieprz
    majeranek
    tymianek
    jasny sos sojowy
    MIĘSO:
    5 kotletów ze schabu środkowego
    łyżka oleju
    sól
    pieprz
    ostra papryka sproszkowana
    majeranek
    tymianek
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowany schab z duszonymi maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. MIĘSO:
    Kotlety opłukać, dokładnie osuszyć, posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem.
    Odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania (ja przygotowałam je dzień wcześniej).
    Następnie (kiedy maślaki są już gotowe) na patelni grillowej usmażyć z obu stron do miękkości.
  • Grzyby 2. GRZYBY:
    Maślaki oczyścić, z łebków zdjąć skórkę, pokroić je na kawałki.
    Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
    W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać masło, a kiedy się rozpuści wrzucić maślaki.
    Dusić do odparowania płynu co najmniej kilkanaście minut.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i roztartymi ziołami.
    Danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, posypanymi natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Maślak Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować