Grillowany schab z duszonymi maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MIĘSO:
Kotlety opłukać, dokładnie osuszyć, posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem.
Odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania (ja przygotowałam je dzień wcześniej).
Następnie (kiedy maślaki są już gotowe) na patelni grillowej usmażyć z obu stron do miękkości.
2.GRZYBY:
Maślaki oczyścić, z łebków zdjąć skórkę, pokroić je na kawałki.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać masło, a kiedy się rozpuści wrzucić maślaki.
Dusić do odparowania płynu co najmniej kilkanaście minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i roztartymi ziołami.
Danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, posypanymi natką pietruszki.
Komentarze