Grillowany łosoś z włoską gremolatą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Gremolata to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka piet

  • 15 min

Składniki:

  • Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia:
    1 cytryna - jedynie skórka
    oliwa z oliwek
    2 ząbki czosnku
    pęczek natki pietruszki
    sól morska

    dodatkowo potrzebujemy:
    2 filety łososia ze skórą
    świeży tymianek
    świeży koperek
    pieprz
    oliwa z oliwek do smażenia albo klarowane masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gremolata Grill

Grillowany łosoś z włoską gremolatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gremolata: Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę z cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają.
  • 2. Gotową gremolatą smarujemy łososia (trochę gremolaty możemy zostawić do dekoracji potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu.

Porady

gremolatę warto dodać na sam koniec smażenia ryby, żeby się nam zbyt szybko nie przypaliła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gremolata Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować