Znakomita kolacja dla dwojga w letni wieczór na tarasie. Każdy ze smaków idealnie ze sobą się połączył. Całość stworzyła wyśmienite danie.Nasza romantyczna kolacja:-)
Składniki:
100 g mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
120 g sera feta
220 g żółtej fasolki szparagowej
Bułka tarta
1 jajko
4 steki z łososia
Sos:
1 szklanka bulionu warzywnego
1 żółtko
1 łyżeczką maki ziemniaczanej
Sok z połowy cytryny
Pieprz cytrynowy
Pieprz czarny
1 łyżeczka masła
Gałka muszkatołowa
Sól
Sałatka:
1 pomidor
1 ogórek
Kilka kostek sera feta
Zioła do sałatek
Grillowany łosoś z sosem cytrynowym na żółtej fasolce ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku dusimy szpinak z czosnkiem. Gdy jest już gotowy kruszymy ser feta.
Fasolkę gotujemy do miękkości. Mieszamy z rozkłóconym i przyprawionym solą i czarnym pieprzem jajkiem i bułka tartą. Obsmażamy na patelni.
Łososia przyprawiamy pieprzem cytrynowym, kropimy cytryną i smażymy na patelni grillowej często przewracając (ok. 10 minut).
W garnku gotujemy bulion z 1 łyżeczką masła. Mąkę rozrabiamy w 150 ml zimnej wody, dodajemy żółtko, dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się bulionu. Mieszamy. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny, sola i gałka muszkatołową.
Na talerzu układamy kolejno szpinak z fetą, fasolkę szparagową i grillowanego łososia polanego sosem cytrynowym. Podajemy z frytkami i sałatka z pomidorów, ogórka i sera fety.
Komentarze