Grillowany łosoś z sosem cytrynowym na żółtej fasolce ze szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

Znakomita kolacja dla dwojga w letni wieczór na tarasie. Każdy ze smaków idealnie ze sobą się połączył. Całość stworzyła wyśmienite danie.Nasza romantyczna kolacja:-)

Składniki:

  • 100 g mrożonego szpinaku
    1 ząbek czosnku
    120 g sera feta
    220 g żółtej fasolki szparagowej
    Bułka tarta
    1 jajko
    4 steki z łososia
    Sos:
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 żółtko
    1 łyżeczką maki ziemniaczanej
    Sok z połowy cytryny
    Pieprz cytrynowy
    Pieprz czarny
    1 łyżeczka masła
    Gałka muszkatołowa
    Sól
    Sałatka:
    1 pomidor
    1 ogórek
    Kilka kostek sera feta
    Zioła do sałatek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowany łosoś z sosem cytrynowym na żółtej fasolce ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku dusimy szpinak z czosnkiem. Gdy jest już gotowy kruszymy ser feta.
    Fasolkę gotujemy do miękkości. Mieszamy z rozkłóconym i przyprawionym solą i czarnym pieprzem jajkiem i bułka tartą. Obsmażamy na patelni.
    Łososia przyprawiamy pieprzem cytrynowym, kropimy cytryną i smażymy na patelni grillowej często przewracając (ok. 10 minut).

    W garnku gotujemy bulion z 1 łyżeczką masła. Mąkę rozrabiamy w 150 ml zimnej wody, dodajemy żółtko, dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się bulionu. Mieszamy. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny, sola i gałka muszkatołową.

    Na talerzu układamy kolejno szpinak z fetą, fasolkę szparagową i grillowanego łososia polanego sosem cytrynowym. Podajemy z frytkami i sałatka z pomidorów, ogórka i sera fety.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować