Różnorodność smaków przeplatała się w każdym kęsie tego dania. Soczysta ryba z kolorową wiosenną salsą stworzyła idealną całość. Lekko, kolorowo i zdrowo, polecam :)
Składniki:
2 filety z łososia (ok. 250g)
marynata:
łyżeczka oliwy
sok z połowy małej limonki
pół posiekanej papryczki chili
salsa:
3 dojrzałe, soczyste pomidory
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
3 dymki
2 papryczki piri piri
sok z połowy limonki
łyżeczka kolendry
łyżeczka estragonu
łyżka oliwy
Grillowany łosoś z pikantną salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory, czerwoną i zieloną paprykę kroimy na małą kosteczkę. Dymkę kroimy w plasterki. Papryczki piri piri siekamy bardzo drobno.
2.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy a na niej krótko podsmażamy piri piri. Dodajemy resztę warzyw, przyprawiamy sokiem z limonki a także kolendrą i estragonem zgniecionymi w moździerzu. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
3.Łososia nacieramy marynatą i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Salsę nakładamy do głębokiego talerza a na niej układamy rybę. Smacznego :)
Komentarze