Grillowany łosoś w ziołach z sosem jogurtowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 min

Gdy uczyłam się gotować używałam dużo mieszanek gotowych przypraw, teraz staram się jak najczęściej dobierać sama różne zioła i przyprawy do dań tworząc własne mieszanki. Warto eksperymentować :)

  • 5 min

Składniki:

  • 2 filety z łososia (ok 250 g)

    marynata do łososia:

    łyżka oliwy z oliwek
    łyżka soku z cytryny
    świeża natka pietruszki (kilka listków)
    łyżeczka rozmarynu
    pół łyżeczki kminu rzymskiego
    pół łyżeczki estragonu
    łyżeczka pieprzu cayenne
    pół łyżeczki soli morskiej

    sos ziołowo-jogurtowy:

    mały jogurt naturalny
    2 łyżki soku z cytryny
    pół łyżeczki cayenne
    łyżeczka majeranku
    łyżeczka koperku

    mix ulubionych sałat
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Grill

Grillowany łosoś w ziołach z sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmaryn, kmin, estragon, cayenne i sól ucieramy razem w moździerzu.

    Pietruszkę siekamy.

    Do oliwy dodajemy sok z cytryny, posiekaną natkę oraz roztarte zioła.

    Powstałą mieszanką nacieramy łososia.
  • Grillowany łosoś w ziołach z sosem ziołowym 2. Łososia grillujemy z obu stron po około 5 minut.

    W tym czasie do jogurtu dodajemy sok z cytryny, cayenne, majeranek i koperek.

    Dokładnie mieszamy i sosem polewamy sałatę.

    Połową sosu możemy także polać gotową rybę.

Porady

Ja łososia położyłam od razu na ruszt i mimo tego, że nie marynował się długo był bardzo aromatyczny, każda przyprawę można było wyczuć ale jeżeli ktoś ma ochotę na intensywniejsze smaki może zostawić rybę w marynacie np. na godzinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Sałata Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
losos

To może cię zainteresować