Grillowany łosoś miodowo-musztardowy z cukinią

0 (0 ocen)

Przyrządzony w ten sposób łosoś rozpływa się w ustach. Jest delikatny, soczysty i pełen aromatu.

Składniki:

  • ok. 500 g łososia
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka płynnego miodu
    2 łyżeczki musztardy dijon lub delikatesowej
    1 łyżeczka tymianku
    1/2 łyżeczki chili
    1 ząbek czosnku

    Składniki do grillowanej cukinii:
    1 średniej wielkości cukinia
    sól
    granulowany czosnek
    ostra papryka w proszku

Grillowany łosoś miodowo-musztardowy z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grilowany łosoś miodowo-musztardowy 1. Łososia myjemy, ściągamy z niego skórę, osuszamy, dzielimy na porcje. Oliwę mieszamy z miodem, musztardą, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kawałki ryby dokładnie pokrywamy marynatą z dwóch stron i odstawiamy do lodówki na 15-30 minut.
  • Grilowany łosoś miodowo-musztardowy 2. Cukinię myjemy, kroimy w centymetrowej grubości plastry lub krążki. Każdy kawałek cukinii delikatnie oprószamy z dwóch stron solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Odstawiamy na 15 minut, aby cukinia puściła sok.
  • Grilowany łosoś miodowo-musztardowy 3. Patelnię grillową dobrze nagrzewamy, układamy na niej porcje łososia. Grilujemy na niezbyt ostrym ogniu z obu stron po 4-5 minut. Cukinię grilujemy ok. 2-3 minuty.

Porady

Kiedy filety z łososia są dość grube po grillowaniu proponuję zapiec je w piekarniku na 6 minut w temp. 200 C. W ten sposób na pewno mięsko nie będzie w środku surowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy