Grillowany łosoś miodowo-musztardowy z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia myjemy, ściągamy z niego skórę, osuszamy, dzielimy na porcje. Oliwę mieszamy z miodem, musztardą, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kawałki ryby dokładnie pokrywamy marynatą z dwóch stron i odstawiamy do lodówki na 15-30 minut.
2.Cukinię myjemy, kroimy w centymetrowej grubości plastry lub krążki. Każdy kawałek cukinii delikatnie oprószamy z dwóch stron solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Odstawiamy na 15 minut, aby cukinia puściła sok.
3.Patelnię grillową dobrze nagrzewamy, układamy na niej porcje łososia. Grilujemy na niezbyt ostrym ogniu z obu stron po 4-5 minut. Cukinię grilujemy ok. 2-3 minuty.
Porady
Kiedy filety z łososia są dość grube po grillowaniu proponuję zapiec je w piekarniku na 6 minut w temp. 200 C. W ten sposób na pewno mięsko nie będzie w środku surowe.
Komentarze