Grillowany łosoś cytrynowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Sezon grillowy w pełni :) Na naszych rusztach królują smakowite mięsa i szaszłyki, ale warto na grillu przyrządzać również ryby. Dzisiaj zapraszam na cytrynowego, soczystego i smakowitego łososia, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Łosoś świetnie smakuje w połączeniu z remuladą duńską.

  • 30 min

Składniki:

  • - filety z łososia
    - sok z cytryny
    - oliwa z oliwek
    - pieprz grubo mielony
    - sól do smaku
    - plastry cytryny
    - remulada duńska

Grillowany łosoś cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na filety, które skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i grubo mielonym pieprzem. Ryby wstawiamy na około 30 minut do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Po tym czasie skrapiamy filety oliwą z oliwek, układamy je na rozgrzanym ruszcie i grillujemy około 3 minut z każdej strony. Gotowego łososia podajemy z plastrem cytryny oraz remuladą duńską. Ryba świetne smakuje także z grillowanymi warzywami lub świeżą surówką. Życzę smacznego! :)

Porady

Pamiętajmy, że zbyt długie grillowanie sprawi, że łosoś stanie się suchy. Optymalny czas przygotowania pozwoli uzyskać soczysty i delikatny filet.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy