Grillowany kurczak tymiankowy z warzywami na sałatce ryżowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i warzywa pokroić - idealna grubość filetów do grillowania to 1 cm, a warzyw 0,5 cm. Mięso posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć obficie tymiankiem z obu stron. Wstawić do lodówki. Bakłażana posolić i odstawić na 15 min by puścił sok, po czym opłukać i osuszyć. Posypać grubo zmielonym pieprzem, tak samo cukinię i plastry pomidorów. Rozgrzać grilla elektrycznego lub patelnię z karbowaną powierzchnią, delikatnie posmarować oliwą. Mięso, plastry cukinii i bakłażana zgrillować po 3 min. z każdej strony. Pod koniec na patelnię dodać także pomidory i chwilę podpiec. Sałatę wymieszać w misce z ryżem. Majonez wymieszać z wodą, musztardą i doprawić solą i grubo zmielonym pieprzem (można też dodać szczyptę tymianku). Dodać do sałaty i wymieszać. Sałatkę ryżową rozdzielić na talerze, umieścić na niej grillowane warzywa, po plastrze awokado i kurczaka. Posypać uprażonymi orzeszkami.
Komentarze