Grillowany karczek z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie bardzo aromatyczne i pyszne, polecam każdemu

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    kotlety z karczku
    2-3 łyżki oleju
    1/2 szklanki wina różowego
    przyprawa do grilla Prymat w proszku
    kilka ziemniaków niedużych
    pomidorki
    cebula
    pajdki chleba
    plastry sera żółtego
    nieduża cukinia
    4 duże pieczarki
    masło

Grillowany karczek z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowany karczek 1. Zrobić marynatę z oleju, wina i przyprawy do grilla.
    Kotlety trochę utłuc-ja robiłam to końcem noża z braku tłuczka.
    Kotlety włożyć do marynaty i zostawić na 2 godziny co najmniej.
    Cukinię i pieczarki pokroić w plastry.
    Ziemniaki wyszorować i zawinąć w folię aluminiową ( po 2-3 ) dodając do każdej paczuszki 1 łyżeczkę masła.
    Dobrze zawinąć aby nic nie wyciekło-dzięki temu po 20-25 minutach ziemniaki są chrupiące i aromatyczne.
  • Grillowany karczek 2. Po upływie 2 godzin kotlety grillujemy po ok. 10 minut z każdej strony a marynata smarujemy cukinię i pieczarki i grillujemy je po 2-3 minuty z każdej strony.
  • Grillowany chleb 3. Chleb grillujemy na końcu chwile z każdej strony i na jeszcze gorący kładziemy ser.
    Zajadamy jak kto lubi z keczupem, musztardą albo innymi sosami oraz pomidorkami z cebulką.

Porady

Do grillowania ziemniaków można użyć oleju zamiast masła i dodać świeże zioła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy