Grillowane udka z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Uwielbiam zdrowe jedzenie i improwizowanie w kuchni. Te udka przygotowałam z potrzeby chwili i powiem tylko tyle, że okazały się genialne w smaku :)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - udka z kurczaka: 2 sztuki
    - kasza jaglana ugotowana (czubata): 5 łyżek
    - marchew (średnia): 1 sztuka
    - natka pietruszki świeża (garść): 1 sztuka
    - olej z suszonych pomidorów: 3 łyżki
    - pikantna przyprawa do drobiu: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 4 łyżki
    - sól , pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowane udka z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udek usuwamy kości, uważając aby za bardzo nie naciąć skóry. Można oczywiście kupić udka już wyluzowane, ale skóra w nich z reguły jest w strzępach, dlatego ich nie polecam. Udka skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą do drobiu.
  • 2. Do ugotowanej kaszy dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę oraz opłukaną i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy olej z suszonych pomidorów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszą nadziewamy udka.
  • 3. Skórę zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Udka zawijamy niezbyt szczelnie w folię aluminiową, aby wykałaczki jej nie przebiły i grillujemy na mocno rozgrzanym grillu około 35-40 minut. Podajemy np. z surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować