Grillowane udka z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udek usuwamy kości, uważając aby za bardzo nie naciąć skóry. Można oczywiście kupić udka już wyluzowane, ale skóra w nich z reguły jest w strzępach, dlatego ich nie polecam. Udka skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą do drobiu.
2.Do ugotowanej kaszy dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę oraz opłukaną i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy olej z suszonych pomidorów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszą nadziewamy udka.
3.Skórę zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Udka zawijamy niezbyt szczelnie w folię aluminiową, aby wykałaczki jej nie przebiły i grillujemy na mocno rozgrzanym grillu około 35-40 minut. Podajemy np. z surówką.
Komentarze