Grillowane polędwiczki ze wstążkami z nutą szpinakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Polędwiczki rozklepujemy ręką, oprószamy pieprzem, solą i dajemy kilka kropli sosu sojowego. Tak natarte polędwiczki nakłuwamy z obu stron widelcem w kilku miejscach i odstawiamy na pól godziny do lodówki.
2. Rozgrzewamy patelnię grillową na średnim ogniu, kładziemy na niej polędwiczki i grillujemy po 5 min. z każdej strony, dociskając je do patelni co jakiś czas plastikową łopatką.
3. W międzyczasie siekamy szpinak, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szpinak. Kiedy szpinak trochę się zblanszuje dodajemy posiekany na drobno czosnek i łyżeczkę masła. Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Dolewamy śmietanę i serek mascarpone. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i magą. Całość smażymy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje.
4. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy ze szpinakowym sosem.
5. Gotowe polędwiczki przekładamy na talerz, kroimy po ukosie i serwujemy z wcześniej przygotowanym makaronem.
Komentarze