Grillowane polędwiczki ze wstążkami z nutą szpinakową

0 (0 ocen)

To wyśmienite danie zachwyca smakiem i wyglądem. Idealne danie na niedzielny obiad, zachwyci nawet bardzo wymagających smakoszy.

Składniki:

  • • 60 dkg polędwiczek wieprzowych
    • 25 dkg makaronu tagliatelle
    • 15 dkg świeżego szpinaku
    • 1 łyżeczka masła
    • 100 g serka mascarpone
    • 1 mała śmietana 12%
    • 3 ząbki czosnku
    • sól
    • pieprz czarny, biały i ziołowy
    • maga
    • sos sojowy
    • olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowane polędwiczki ze wstążkami z nutą szpinakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Polędwiczki rozklepujemy ręką, oprószamy pieprzem, solą i dajemy kilka kropli sosu sojowego. Tak natarte polędwiczki nakłuwamy z obu stron widelcem w kilku miejscach i odstawiamy na pól godziny do lodówki.
    2. Rozgrzewamy patelnię grillową na średnim ogniu, kładziemy na niej polędwiczki i grillujemy po 5 min. z każdej strony, dociskając je do patelni co jakiś czas plastikową łopatką.

    3. W międzyczasie siekamy szpinak, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szpinak. Kiedy szpinak trochę się zblanszuje dodajemy posiekany na drobno czosnek i łyżeczkę masła. Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Dolewamy śmietanę i serek mascarpone. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i magą. Całość smażymy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje.

    4. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy ze szpinakowym sosem.

    5. Gotowe polędwiczki przekładamy na talerz, kroimy po ukosie i serwujemy z wcześniej przygotowanym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować