Grillowane polędwiczki z zielonym sosem i tagliatelle

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Ta potrawa jest szczególnie dobra, ponieważ makaron jest tzw. hand made - czyli własnoręcznie wygniecione ciasto - niebo w gębie :)Proste aczkolwiek odrobinę urozmaicone.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - polędwiczki wieprzowe: 100 gramów
    - mąka typ 550: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka

    - żółtka jaj: 2 sztuki
    - rosół z kurczaka: 50 mililitrów
    - papryka czerwona posiekana: 1 łyżka
    - zielone oliwki: 6 sztuk
    - czosnek: 2 sztuki
    - natka pietruszki posiekana (garść): 1 sztuka
    - sok z cytyny: 0.33 sztuki
    - oliwa extra vergine: 8 łyżek
    - sól i pieprz: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grillowane polędwiczki z zielonym sosem i tagliatelle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie: makaron:

    W pokojowej temperaturze wyrobić ciasto: mąkę, całe jajko, małą, płaską łyżeczkę soli, odrobinę pieprzu. Ugnieść na jednolitą masę. Odstawić w woreczku dalej w pokojowej temperaturze na ok. 30 minut. Za pomocą maszynki do makaronu lub wałka rozwałkować ciasto na żądaną grubość.
  • 2. Sos do makaronu:

    W średniej wielkości misce połączyć dwa żółtka, cytrynę, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli. Smażyć na oliwie papryczkę przez 2-3 minuty. Gdy trochę ostygnie dodać do miski z sosem.

    Sos można podgrzać w partyzancki sposób - wkładając miskę z żółtkami do gotującego się makaronu. Należy kontrolować temperaturę sosu i stale go mieszać aby żółtka się nie ścięły. Po ugotowaniu makarony łączymy go sosem i od razu podajemy.
  • 3. Przygotowanie: polędwiczki:

    Na ok. godzinę przed przyrządzaniem należy wyciągnąć mięso z lodówki aby w momencie smażenia miało pokojową temperaturę. Polędwiczki pokroić na 1,5-2 cm kawałki w poprzek włókien. Polędwiczki delikatnie rozbić pięścią. Deskę do krojenia obsypać delikatnie solą i pieprzem, obtoczyć mięso w przyprawach nacierając dłonią. Oblać odrobiną oliwy. Na bardzo gorącej patelni do grillowania położyć mięso. Po 3 minutach obrócić. Po dwóch minutach podlać rosołem. Ściągnąć polędwiczki aż rosół odparuje.
  • 4. Zielony sos do mięsa:

    Posiekać bardzo drobno czosnek i natkę pietruszki. Oliwki przeciąć wzdłuż na ćwiartki. W małej miseczce połączyć te składniki dodając 3-4 łyżki oliwy.
  • 5. Podać jak na zdjęciu lub wg swojej inwencji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować