Ta potrawa jest szczególnie dobra, ponieważ makaron jest tzw. hand made - czyli własnoręcznie wygniecione ciasto - niebo w gębie :)Proste aczkolwiek odrobinę urozmaicone.
Grillowane polędwiczki z zielonym sosem i tagliatelle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie: makaron:
W pokojowej temperaturze wyrobić ciasto: mąkę, całe jajko, małą, płaską łyżeczkę soli, odrobinę pieprzu. Ugnieść na jednolitą masę. Odstawić w woreczku dalej w pokojowej temperaturze na ok. 30 minut. Za pomocą maszynki do makaronu lub wałka rozwałkować ciasto na żądaną grubość.
2.Sos do makaronu:
W średniej wielkości misce połączyć dwa żółtka, cytrynę, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli. Smażyć na oliwie papryczkę przez 2-3 minuty. Gdy trochę ostygnie dodać do miski z sosem.
Sos można podgrzać w partyzancki sposób - wkładając miskę z żółtkami do gotującego się makaronu. Należy kontrolować temperaturę sosu i stale go mieszać aby żółtka się nie ścięły. Po ugotowaniu makarony łączymy go sosem i od razu podajemy.
3.Przygotowanie: polędwiczki:
Na ok. godzinę przed przyrządzaniem należy wyciągnąć mięso z lodówki aby w momencie smażenia miało pokojową temperaturę. Polędwiczki pokroić na 1,5-2 cm kawałki w poprzek włókien. Polędwiczki delikatnie rozbić pięścią. Deskę do krojenia obsypać delikatnie solą i pieprzem, obtoczyć mięso w przyprawach nacierając dłonią. Oblać odrobiną oliwy. Na bardzo gorącej patelni do grillowania położyć mięso. Po 3 minutach obrócić. Po dwóch minutach podlać rosołem. Ściągnąć polędwiczki aż rosół odparuje.
4.Zielony sos do mięsa:
Posiekać bardzo drobno czosnek i natkę pietruszki. Oliwki przeciąć wzdłuż na ćwiartki. W małej miseczce połączyć te składniki dodając 3-4 łyżki oliwy.
Komentarze