Grillowane pieczarki z mozzarellą

4.47 (199 ocen)

W zależności od Waszych upodobań mogą być przystawką lub daniem głównym. Grillowane pieczarki w towarzystwie "włoskich" dodatków nabierają rumieńców i są naprawdę pyszne!Ich dodatkową zaletą jest wspaniały zapach bazylii i oregano unoszący się w czasie grillowania.

Składniki:

  • - 4 duże pieczarki,
    - duży, mięsisty pomidor,
    - ząbek czosnku,
    - kilka listków świeżego oregano i bazylii,
    - 1-2 łyżeczki oleju,
    - kulka (125 g.) mozzarelli,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.47 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowane pieczarki z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy, wykręcamy nóżki. Nóżki pieczarek kroimy w kosteczkę.
    Środki kapeluszy pieczarek, posypujemy wewnątrz solą i obracamy do góry dnem, odstawiamy na ok. 10 minut do odcieknięcia soku, który wypłynie.
  • 2. Przygotowujemy farsz: z pomidora usuwamy skórkę, miąższ kroimy w kosteczkę.
    Bazylię i oregano myjemy, osuszamy i grubo siekamy.
    Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone nóżki pieczarek, po 3 minutach dodajemy pomidora i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy jeszcze 5 minut, a następnie studzimy i dodajemy zioła.
  • 3. Połowę mozzarelli kroimy w kostkę i dodajemy do przestudzonego farszu. Resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Osuszone kapelusze napełniamy farszem, posypujemy startą mozzarellą.
    Każdy kapelusz owijamy w kwadratowy kawałek folii aluminiowej.
  • 5. Pakuneczki układamy na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla, grillujemy ok. 10-12 minut.
    Podajemy z grillowanym chlebem, udekorowane listkami oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować